Zahradní krby s udírnou, udírny
Udírna je zařízení k tepelné úpravě masa (ale i jiných produktů) pomocí kouře. Tento proces se nazývá uzení. Kromě masa se běžně udí například ryby, sýry, zelenina či houby.
Maso se udí ze dvou hlavních důvodu:
- Při tepelném zpracování pomocí kouře dochází ke konzervaci, a dle druhu uzení k prodloužení trvanlivosti výrobku.
- Uzení kladně ovlivňuje chuťové a vzhledové vlastnosti výsledného produktu.
Princip fungování udírny
Běžná chalupářská udírna se skládá z topeniště, kouřovodu, udící komory a komína.
Konstrukce udírny může být ze dřeva, cihel, betonu, železa, kamene a dalších materiálů. Topeniště a udící komora jsou odděleny kouřovodem. Kouřovod bývá cca 1,2m dlouhý, veden horizontálně či s mírným stoupáním. Smyslem kouřovodu je ochladit kouř vznikající hořením dřeva na požadovanou teplotu a zajistit, aby pokrmy byly uzeny pouze kouřem, neboť oheň, udržovaný za pomoci dřeva, je nestálý.
Teplota, kterou je nutno dodržovat po celou dobu uzení se dělí na tři typy - studený kouř do 20°C, střední kouř 60-70°C a horký kouř do 90°C. Doba uzení je závislá na použitých surovinách a teplotě kouře. Topí se většinou tvrdým dřevem. Měkké dřevo se používá pouze pro rozdělání ohně a vyhřátí udírny, avšak dle krajových odlišností i k zauzení. Přírodní kouř dává potravinám aroma, barvu a slouží jako konzervátor. A co si můžeme v kouři připravit? Například tvrdý sýr nakrájený na kostičky s uzeninou, zabalený do kousku plátýnka nebo gázy. Různé druhy masa a uzenin je možno kombinovat, musí se však přitom dbát na to, aby se větší kusy udily déle. Uzení masa předchází jeho dlouhá příprava při nakládání a nasolení, která trvá několik týdnů.
Na zakázku vám vyrobíme zahradní krb s udírnou, popř. udírnu do vaší zahrady. Rádi vám splníme i náročné požadavky na vzhled a originalitu zahradního krbu nebo udírny.