Chlebové pece
Pec je v původním významu tepelné domácí zařízení určené pro pečení potravin (např. pečiva), tepelnou přípravu jídel a vytápění chalupy. V současné době začíná být moderním požadavkem vybavení venkovské chalupy i pečení chleba ve vlastní peci.
Pec je vyzděna z cihel, oblouk vlastní pece je z několika vrstev materiálů, také ze šamotových cihel a skleněných střepů (ty drží teplo). V peci postavené podle historicky starších technologií se musí zatopit tak tři hodiny před pečením. Pec postavenou z moderních materiálů je možné vytopt za 1/2hodiny. Topí se hlavně tvrdým bukovým a dubovým dřevem. Když je pec pořádně vyhřátá, uhlíky vyhrabeme ven. Vnitřek pece se vymete nejprve nahrubo, pak znovu mokrým hadrem, což upraví teplotu pece na správnou hodnotu. Ta by se měla pohybovat v rozmezí od 230 do 250°C. Teprve po vymetení a vyčištění pece se do ní vsazuje chleba. Pečení trvá zhruba hodinu.
Pizza pece
Pece jsou určeny pro přípravu pokrmů převážně pizzy. Pec funguje na principu sálavého tepla, které vyzařuje z vnitřních stěn klenby rovnoměrně na plochu pečicí desky. Pizza pece se dělí podle velikosti pečící plochy, která stanovuje kapacitu počtu vložených pizz. Teplota pracovního prostoru je 250°C - 300°C. Kvalitu pizza pece pro výborný výsledek přípravy pizzy určuje kvalitní pečící deska, dostatečná izolace, termostaty, teploměry.
Zákazník si rovněž může zvolit design vstupní části pece s ohledem na koncepci interiéru.